Naar menu

Naar overzicht

Leerlingen wonen Burgemeester Dales Lezing bij

Een bijzondere avond bijwonen én de bekende strafrechtadvocaat Cees Korvinus interviewen over artikel 1 van onze grondwet: dat deden vier leerlingen uit 5 en 6 vwo!

Te gast bij de Burgemeester Dales Lezing
Vrijdagavond 26 januari was docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen Rik van der Elst met Linde Hofman, Anne Dries, Uma Janssen en Minne Hofstad uit 5 en 6 vwo te gast bij de Burgemeester Dales Lezing in de raadszaal van het Nijmeegse stadhuis. De organisatie van de jaarlijkse lezing vindt het belangrijk om een jong publiek te betrekken en nodigt daarom middelbare scholieren uit om erbij te zijn. Dit keer waren leerlingen van onze school dus van de partij.

Interview met advocaat Cees Korvinus
De Burgemeester Daleslezing 2024 werd gegeven door strafrechtadvocaat Cees Kornivus, en ging over artikel 1 van de grondwet. Voorafgaand aan zijn lezing hielden onze leerlingen een interview met hem. Ze hadden vragen voorbereid over de huidige formatie, Europees Recht en het Israël-Palestina-conflict. Het werd een mooi gesprek, waar Cees Korvinus nog aan refereerde tijdens zijn lezing daarna.

Prijs postuum naar Sander Ederveen
De avond werd geopend door burgemeester Hubert Bruls, en naast de lezing is ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Die ging postuum naar Sander Ederveen voor zijn betekenis en inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Nijmegen en omgeving.

Aanvulling en verrijking
Voor de leerlingen, die het keuzevak maatschappijwetenschappen in hun pakket hebben, was het een bijzondere avond om bij te wonen. Docent Rik: ‘Ook voor jongeren is het thema ‘artikel 1 van de grondwet’ een belangrijk onderwerp. Juist in deze maatschappelijke context. Voor mijn leerlingen is het een mooie aanvulling en verrijking van het vak. Het is dan ook een thema dat terugkomt in de lessen.’

De volledige lezing van Cees Korvinus en een toelichting van de jury op de prijsuitreiking vind je op de website van de Stichting Burgemeester Dales Lezing.