De kracht van leren door ervaren: over de activiteitendagen
Twee keer per jaar komen onze leerlingen iets heel anders tegen dan het standaard lesrooster: de activiteitendagen. Afdelingsleider van de brugperiode Jorn Poulisse is een van de drijvende krachten achter deze dagen. Docent Marja Rutten Reijnen vroeg hem waarom de school deze dagen organiseert en wat die betekenen voor de leerlingen.
Wat zijn activiteitendagen?
Activiteitendagen zijn momenten waarop de reguliere lessen even plaatsmaken voor inspirerende, vakoverstijgende activiteiten. Twee keer per jaar – vóór de herfst- en de meivakantie – maken leerlingen een uitstapje buiten hun dagelijkse structuur. ‘Het is dé gelegenheid om dingen te doen die anders veel lesuitval veroorzaken, maar die wel perfect passen in ons cultuuraanbod of mentorprogramma’, legt Jorn uit.
Vóór de herfstvakantie staat het mentorprogramma centraal. Dat betekent: kennismaken, binden en bouwen aan een fijne groep. De brugklassers sluiten hun introductieperiode af met activiteiten met de mentor. Tweedejaars lopen soms al een dag mee met een familielid.
‘Enkele klassen mogen straks zelfs een dag meedraaien bij hightech bedrijven als NXP, Nexperia en Ampleon. Die drie werken tot nu toe samen’, vertelt Jorn trots. In de derde klas wordt het serieuzer: de meeloopdag draait dan om profielkeuze. In de vierde klas ligt de focus op studiekeuze. Zo doen leerlingen drie jaar achter elkaar waardevolle ervaring op buiten de schoolmuren én in het kader van hun toekomst.
De activiteitendagen voor de meivakantie zijn volledig vakoverstijgend. Denk aan projecten waar verschillende vakken samenkomen, excursies, of bijzondere activiteiten als ‘Heel NSG Bakt!’ voor V4-leerlingen. “Zonder deze vast geplande dagen zou dat voor veel extra uitval in het reguliere lesprogramma zorgen. Nu kunnen we het veel efficiënter organiseren.”
Naast leren over beroepen is er alle ruimte voor maatschappelijke thema’s. Zo komen er soms vluchtelingen langs die hun verhaal delen – waardevol voor het brede maatschappelijk bewustzijn van leerlingen. Ook onderwerpen als seksuele voorlichting krijgen op een natuurlijke manier een plek. Activiteitendagen zijn dus meer dan alleen een dagje geen les: ze brengen de wereld de klas in.
Het grappige is dat je het over minder lesuitval hebt door die activiteitendagen, terwijl juist tijdens die dagen de lessen vervallen.
Jorn lacht. ‘Nou, goeie opmerking. Als je bijvoorbeeld naar de activiteitendagen in mei kijkt: die vallen gelijk met de schoolreizen. Dan zijn er al zo’n dertig collega’s op buitenlandreis en dat zou voor een hele zwik lesuitval zorgen. Dat vangen we op met de activiteitendagen, omdat daar net wat minder docenten voor nodig zijn. En de leerlingen hebben toch gewoon een volwaardige lesdag, alleen is die anders ingevuld.’
Wat vinden de leerlingen zelf?
Jorn is realistisch: niet iedere leerling staat te springen. ‘Sommigen krijgen het liefst ‘gewoon’ les. Maar heel veel leerlingen genieten juist van de afwisseling en de kans om samen heel iets anders te doen. Zeker van de meeloopdagen leren ze achteraf gezien altijd wat nieuws. Vaak komen daar leuke verhalen uit: ineens weten ze wat hun ouders eigenlijk doen op het werk.’
Wat levert het op?
De echte winst van de activiteitendagen zit volgens Jorn in de combinatie van leren en ervaren. ‘Beroeps- en studieoriëntatie, afsluiting van de introductie, bouwen aan groepsdynamiek – dat allemaal gebeurt op deze dagen. We zorgen voor een goede start van het leerjaar, een hechte klas én verbreden de blik van onze leerlingen. Veel thema’s uit de maatschappij krijgen op deze manier een plek in het schoolleven.’

De activiteitendagen staan in het teken van zelf ontdekken en ervaren.