Interview leerlingenraad – GroenewOuders
Snellere correctie bovenaan het wensenlijstje
Door Marja Rutten
Wat heeft de leerlingenraad de afgelopen jaren voor elkaar gekregen?
Lotte: “Het afgelopen jaar is er menstruatiemateriaal gekomen (op een aantal toiletten ligt nu gratis menstruatiemateriaal – red.). Eerder al heeft de leerlingenraad ervoor gezorgd dat er geen schoolexamencijfers meer worden gegeven in 4 vwo en er een bredere doorloop in de fietsenstalling is. Ook is meegedacht over het leerlingenstatuut en de verplaatsing van de toetsweek vlak na de vakantie. De leerlingenraad zet zich ook in voor acties voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de voedselbank. Het geld dat opgehaald wordt met de verkoop van chocoladeletters aan leerlingen gaat daar naartoe. Daarnaast komen er in de aula dozen te staan die gevuld kunnen worden met houdbare producten. Ook voor de voedselbank.”
Gabriëlla: “We hebben ook als eerste het nieuwe toetsbeleid gelezen en met onze aandachtspunten is ook iets gebeurd. Ik vind dat het goed geregeld is. We hebben een keer per maand een vergadering met de rector en met de conrector. Dan worden de belangrijkste punten besproken.”
Wat staat er bovenaan jouw wensenlijstje?
Gabriëlla: “We hebben een leerlingenstatuut en veel docenten houden zich niet aan de termijn waarbinnen correctie af zou moeten zijn. Wij moeten ons ook aan de regels houden en daarin zouden docenten zich ook bewust moeten zijn van de rol die zij hierin spelen. Natuurlijk hebben docenten hun privéleven met andere activiteiten, maar ze kunnen het toch op z’n minst probéren. Een docent die zegt dat toetsen nakijken de laagste prioriteit heeft, realiseert zich niet dat wij ook het recht hebben om onze cijfers te weten.”
Lotte: “Ik vind dat vooral leerlingen met ideeën moeten komen. Ik denk dat dat heel belangrijk is; zij zien andere dingen in school dan ik. Vaak horen we van leerlingen ook dingen die zij als problematisch ervaren terwijl dat ons als docenten niet eens opvalt.”
Komen leerlingen ook weleens met voorstellen die echt niet mogelijk zijn?
Lotte: “Ja, bijvoorbeeld over die nakijktermijn van docenten. Twee weken vinden leerlingen toch wel erg lang. Daar zouden we strakker op moeten zitten. Ik heb uitgelegd hoe dat voor docenten is en waarom ik denk dat dat geen realistische vraag is. Ze vinden dan dat er iets mee moet gebeuren en ik probeer hen dan de andere kant van het verhaal te laten zien. Een andere keer zeg ik er niks van en nemen ze het mee in het directieoverleg dat ze één keer in de maand hebben en dan horen ze het van die kant. Dat kan voor mij ook leerzaam zijn.”
Waarom ben je zelf bij de leerlingenraad begonnen?
Gabriëlla: “In groep acht keek ik al veel naar politiek en daardoor werd ik geïnspireerd. Ik zou later zelf ook wel de politiek in willen. In de leerlingenraad leer je vergaderen en plannen. De ervaring die ik nu opdoe, kan ik mooi meenemen en bij mijn diploma krijg ik ook een certificaat. Ik ben in de brugklas bij de leerlingenraad gegaan en zit nu in het derde jaar van het vwo. Toen ik er net in zat was ik nog vrij stil, maar nu ben ik de voorzitter.”
Lotte: “Lloyd (docent lichamelijke opvoeding) wilde het stokje overdragen en nadat hij erover verteld had, sprak het mij aan. Ik vind het goed dat leerlingen een stem hebben en hier wil ik ze graag in begeleiden. Ik vind het leuk om dingen te organiseren. Ik krijg er energie van. Leerlingen denken goed over onderwerpen na en komen met prima oplossingen.”
Over de leerlingenraad
De leerlingenraad bestaat uit acht leerlingen en een docent. Op dit moment komen de leerlingen voornamelijk uit V6, maar er worden gesprekken met onderbouwleerlingen gevoerd. “Er moet veel geregeld worden, dus je moet er wel tijd in willen steken”, stelt Lotte. “Je moet assertief zijn, het leuk vinden om te organiseren en je mening over verschillende onderwerpen durven geven.”
“Daarnaast is het fijn als je ideeën inbrengt en goed kunt plannen”, vertelt Gabriëlla. “Voor de acties die wij organiseren, is het belangrijk dat je agenda’s maakt met wat wanneer moet gebeuren en wie wat gaat doen.” De raad vergadert één keer per week en dat telt mee als keuze-uur.