Naar menu

‘Leerlingen kiezen best vaak voor gezond’

Door Marja Rutten

‘Zelf ben ik ook een lekkerbek’, zegt Kimberley Leiwakabessy. Ze werkt sinds vier jaar met veel plezier op NSG Groenewoud als kantinebeheerder en bezit daarnaast al 25 jaar een nagelstudio.

Het werk in de kantine past, als smulpaap, goed bij Kimberley. ‘Wat ik op dit moment lekker vind, is een plaatpizza met tomatensaus, mozzarella, pesto en een beetje Rucola-sla. De vierkanten die ik daarvan snijd, verkoop ik als pizzabroodje. Donderdag is Turkse dag, met Turkse pizza’s, die vind ik ook lekker; ik zit dus zeker niet op de verkeerde plek’, lacht ze.

‘En ik maak het mensen ook graag naar hun zin en wordt daar ook buiten de kantine door leerlingen op aangesproken. Dat vind ik leuk, het contact met de kinderen op school. Ik zorg ervoor dat het in de schoolkantine gaat zoals het moet, dat de planken gevuld zijn. Dat doe ik het liefst met een creatieve inslag, met een afwisselend aanbod, want kinderen willen niet altijd hetzelfde. Ik volg de richtlijnen van de GGD, zodat het aanbod gezond en ongezond in verhouding is. Zo heb ik nu bijvoorbeeld weer een salade en een wrap. Het assortiment houd ik graag speels en ik heb er graag kleine veranderingen in. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat ik een goede omzet heb.’

De school wil graag een gezonde schoolkantine, hoe zorg je er voor dat dat wat je aanbiedt ook verkoopt?
‘Creativiteit is belangrijk, want je kunt wel een bakje vullen met wortel en komkommer, maar dat willen kinderen niet. Dus moet je iets anders bedenken wat ze wel lusten en tóch gezond is. In het algemeen kiezen leerlingen op NSG best vaak voor de wat gezondere producten. Meer dan op andere scholen waar ik gewerkt heb. Ze gaan dan voor een lekker broodje in plaats van voor een snack. Het broodje carpaccio
bijvoorbeeld loopt nu fantastisch. We verkopen ook vegetarische broodjes, maar het is niet zo dat vlees in de minderheid is. Het aanbod verandert elke dag. Ik vind het leuk om daar in het weekend over na te denken. Door kleine dingen te veranderen maak je alweer een verschil, bijvoorbeeld door een stukje ananas tussen een broodje te doen en het even in de oven te leggen. Nu het wat kouder wordt, komen ook de appelflap en een warme wafel weer op het menu. En in de zomer maak ik smoothies en fruitsalades. Ik heb dus best veel gezonde dingen.’

Wat wordt het meest verkocht?
‘Een warm snackje is toch wel favoriet. Op dit moment is dat het stokbroodje met kruidenboter, maar dat verandert steeds. Nu is dat een hype. En dat geldt ook voor de broodjes mozzarella en andere belegde broodjes. Dat komt goed uit, want ze staan op de lijst van gezonde producten.’

Houd je rekening met de wensen van de leerlingen?
‘Leerlingen met een lactoseallergie of andere speciale wensen kunnen dit ’s ochtends bij mij aangeven, dan ligt het tussen de middag voor hen klaar. Dus ja, met dat soort wensen houd ik zeker rekening.’

Kinderen willen ook snoep. Past snoep verkopen wel in een gezonde school?
‘Eigenlijk niet. We leggen daarom dingen als zakjes snoep en chocola verder naar achteren. Zo lijkt het aanbod van de gezondere producten groter. We mogen het wel verkopen naast de gezonde producten. Producten die troep kunnen veroorzaken in de school, zoals lolly’s, kauwgum en noodles, verkopen we niet. En we proberen echt de leerlingen te motiveren om een gezondere keuze te maken, door de gezonde producten meer uit te lichten. En dat lijkt te werken: op NSG kiezen de leerlingen echt vaker voor zoiets als een panini, of iets anders gezonds.’