Naar menu

‘Soms kan ik bijna niet stoppen met lezen’

Lezen, hoe leuk is dat? GroenewOuders vroeg het de 12-jarige Fridolijn Stevens en de even oude Jarno van Gelder. Ze zitten allebei in B1K, een gymnasiumklas.

Door Marja Rutten Reijnen

Wat vinden jullie van lezen?
Jarno: ‘Een paar boeken vind ik wel leuk om te lezen, maar de meeste niet. Lange, dikke boeken vind ik sowieso altijd saai.’
Fridolijn: ‘Ik lees die juist graag. Ik vind lezen wel heel leuk en fijn om te doen eigenlijk.’

Wat lees je zoal en hoe gaat je dat af?
Fridolijn: ‘Vooral fictieve verhalen. Ik leen heel vaak boeken omdat het wel heel duur zou worden als ik álle boeken zou kopen die ik lees. Ongeveer een keer per drie weken ga ik naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ik lees gemiddeld denk ik één boek per twee weken en dat zijn meestal wel iets dikkere boeken. Ik lees wel snel. Mijn leesniveau op school is ook goed.’
Jarno: ‘Ik kan ook wel goed lezen, en ook snel. Op de basisschool haalde ik goede cijfers voor lezen. Ik lees niet veel, maar áls ik lees dan wel spannende boeken. In de bibliotheek kijk ik rond en zoek dan boeken voor boven de twaalf jaar, voor de les. Op de achterkant kijk ik dan of het verhaal me aanspreekt.’

Hebben je ouders je gestimuleerd om te lezen?
Fridolijn: ‘Toen ik klein was, lazen ze me wel voor uit een boek, onder andere uit boeken van Roald Dahl. Maar daarna ben ik zelf gaan lezen. Ik lees meestal een boek van een serie en dan kan ik bijna niet stoppen met lezen en wil ik alle boeken van die serie lezen. Meestal lees ik ’s avonds, een half uur tot een uur.’
Jarno: ‘Ik werd vroeger ook voorgelezen, meestal uit prentenboeken van Walt Disney. Het lezen doe ik nu vooral nog omdat het voor school moet.’

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt?
Fridolijn: ‘Dat is een moeilijke vraag. Ik heb al wel heel veel mooie boeken gelezen. Ik vind de serie De grijze jager heel leuk. Het is een lange serie die heel spannend is waardoor je telkens weer het nieuwe deel wil lezen. Er komt nu ook een achttiende deel. Heel knap hoe die schrijver dat heeft gedaan.’
Jarno: ‘Vroeger vond ik de boeken ‘Leven van een loser’ leuk. Het is grappig en er zitten tekeningen in, het lijkt op een strip.’

Verder lezen: Hoe zit het met de leesvaardigheid van leerlingen? Docent Nederlands Furkan Sogut over wat hij ziet in zijn lessen.